Fiat CNG

Gepubliceerd op

Fiat - CNG

CNG staat voor ‘samengeperst natuurlijk gas’. Het is dan ook de samengeperste variant van het aardgas dat we kennen voor huishoudelijk gebruik. Aardgas voor voertuigen wordt geproduceerd door aardgas te comprimeren tot een druk van 250 bij 300 bar. Dat gecomprimeerde gas is niet alleen veel goedkoper, het is ook schoner en minder belastend voor het milieu.

 

Aardgas voor voertuigen, slim voor uw portemonneeAardgas voor voertuigen is bovendien overtuigend goedkoper dan de traditionele brandstoffen:

• Aardgas voor voertuigen is aanzienlijk goedkoper dan traditionele brandstoffen zoals benzine en diesel. Aan de pomp betaalt u voor en kg aardgas al snel 30 tot 40 % minder dan voor een liter diesel. Een kilogram hoogcalorisch aardgas heeft bovendien de energiewaarde van 1,3 liter diesel.
• Door zijn schone verbranding laat aardgas niet alleen in de buitenlucht, maar ook in de motor minder schadelijke stoffen achter. Minder afzet van schadelijke stoffen in de motor betekent minder onderhoudskosten. Een aardgasmotor gaat ook duidelijk langer mee dan een diesel- of benzinemotor.

Aardgas voor voertuigen, slim voor het milieu

95% minder uitstoot van fijn stof. Kiezen voor rijden op aardgas is kiezen voor de toekomst, want aardgas is vandaag de milieuvriendelijkste fossiele brandstof.

• De uitstoot van koolmonoxide en stikstofoxide wordt met meer dan 50 % verminderd
• Rijden op aardgas vermindert de CO2-uitstoot in de hele keten, van productie tot de uitlaat, met 12 % t.o.v. diesel en 27 % t.o.v. benzine
• Geen roet, geen uitstoot van kankerverwekkende stoffen, geen uitstoot van benzeen
• Geluidsreductie tot 75 %, geen geurhinder, geen grond- of watervervuiling 

Aardgas voor voertuigen, een veilige brandstof.
Fiat is reeds 18 jaar de wereldwijde leider in het domein van voertuigen uitgerust met hybride CNG/BENZINE motors.

Aardgas wordt als gas in de auto opgeslagen, in tegenstelling tot LPG – ‘Liquified Petroleum Gas’ – dat in vloeibare vorm in de auto zit. Aardgas voor voertuigen is veel veiliger dan LPG, omdat het bij een lek onmiddellijk oplost in de lucht. Wagens die op aardgas rijden mogen daarom ook gewoon parkeren in ondergrondse garages.

Daarnaast ontbrandt aardgas pas bij een veel hogere temperatuur dan vloeibare brandstoffen. Het ontbrandt pas bij 580 °C, terwijl benzine al ontvlamt bij een temperatuur van 220 °C. Daarnaast moet de concentratie van aardgas in de lucht exact tussen 5 en 15% liggen om te kunnen ontbranden. Bij een lek is het brandgevaar dus stukken kleiner dan bij andere brandstoffen.

Tot slot worden de tanks in de voertuigen en in de tankstations vervaardigd uit uiterst sterke materialen, zoals staal. Ze worden aan extreem strenge tests onderworpen. Zo’n aardgastank is daardoor beter bestand tegen een aanrijding dan een normale benzinetank.

CNG wordt opgeslagen in een aparte gastank die tijdens de productie wordt ingebouwd in de bodemplaat van de wagen.

Hierdoor is er geen enkele installatie nodig en is er geen verlies aan ruimte. Fiat-voertuigen op CNG hebben naast de gascilinders ook een tank voor benzine. Is de aardgastank leeg, dan schakelt de auto tijdens het rijden automatisch over op benzine.
Zo kan de totale autonomie oplopen tot meer dan 1.000 kilometer.
Het kent een groeiende interesse op mondiaal niveau en is eveneens beschikbaar in België.

 

CNG is beschikbaar op de volgende modellen van ons gamma:

Fiat Panda - Punto - 500L - 500L Living - Qubo - Doblo